Šaltiniečių projektinė sėkmė

ES programos „Europos solidarumo korpusas“ projektas „Socialinis sufleris Raseiniuose“ Raseinių Šaltinio progimnazijoje įgyvendinamas nuo 2021 m. gruodžio mėnesio iki 2022 m. spalio mėnesio. Projektas pradėtas trijų dienų mokymais, kuriuose dalyvavo 18 mokinių tarybos narių ir 5 jauni savanoriai. Mokymus vedė projekto konsultantas Žilvinas Mažeikis. Šiuo projektu norima, kad mūsų bendruomenė būtų stipri, socialiai atspari, padėtų įtraukti mokyklos bendruomenės narius, tėvus, jaunimo darbuotojus, buvusius mokinius į bendruomenines veiklas, kurie mokyklą paverstų ne tik mokymosi, bet ir socializacijos, prasmingo laiko erdve.

Projektu siekiama vėl sutelkti bendruomenę. Karantinas ypač skaudžiai paveikė Raseinių miestą. Dėl blogos pandeminės situacijos čia jis buvo paskelbtas daug anksčiau nei visoje Lietuvoje, o labiausiai paveikta gyventojų grupė – jaunimas. Sudėtingoje situacijoje jaunimas turi mažiau galimybių, patiria socialinę atskirtį... Todėl buvo tikėtasi, kad šis projektas padės į veiklas įtraukti visus mokyklos mokinius, užtikrins, kad kiekvienas mokinys būtų pastebėtas ir turėtų bent vieną asmenį, kuriuo pasitiki ir su kuriuo gali pasikalbėti. Bendrasis programos tikslas - paskatinti jaunimo ir organizacijų įsitraukimą į aukštos kokybės solidarumo projektus ir tokiu būdu stiprinti solidarumą, bendruomenės atsparumą, demokratiškumą, Europos identitetą ir pilietiškumą. Šis projektas puikiai tai atliepia, nes mes naudojome bendruomenės sutelktumo žaidimą „Socialinis sufleris“, kurio poveikis yra įrodytas ir sociologiniais tyrimais. Socialinio suflerio žaidimas padeda užmegzti ryšius tarp žmonių, atsiverti, papasakoti savo svajones, norus, atrasti bendrų interesų.

Projekto pabaigoje, spalio 26 d., vyko baigiamoji šio projekto konferencija, kurios metu  įvertinti rezultatai, atlikta išsami ekspertų analizė, pristatytas projekto poveikis bendruomenei, apibendrinti žaidimo dalyvių pasiūlymai. Remiantis šio projekto veikla, yra sukurtas filmukas, savo patarimais galintis padėti ir kitoms Raseinių bendruomenėms.

Veikla tęsiasi dėl Raseinių rajono jaunimo pilietinių ir socialinių iniciatyvų projektų konkurso. Didelio susidomėjimo sulaukęs „Socialinio suflerio“ žaidimas įkvepia mus tęsti veiklą ir toliau, ypač užtikrinant žinių ir motyvacijos perdavimą besikeičiant mokinių tarybos nariams. Šią veiklą norėtumėme išplėtoti, tęsti per visus mokslo metus, nes tvarūs pokyčiai vyksta lėtai ir sistemingai. Šio tęstinio projekto veiklos padės atskleisti mokinių lyderystę, užmegzti glaudesnius tarpusavio ryšius, skatinančius drąsiai siūlyti iniciatyvas, suburti mokinių bendruomenės lyderių komandą, kuri taps pagrindine varomąja jėga, įgyvendinančia mokyklos mokinių iniciatyvas ir įtraukiančia didesnį mokinių skaičių į savanoriškas veiklas, buriant bendruomenę.

Autorius:
Raimundas Elzbergas

Nuotraukos:
Raimundas Elzbergas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas