Raseinių Šaltinio progimnazijos komandos viešnagė Valensijoje įgyvendinant Erazmus+ projektą

Esu Raseinių Šaltinio progimnazijos mokinė, šeštokė Greta. Dėka mūsų mokyklos mokytojų Kristinos Vileišienės ir socialinės pedagogės Beatos Vaičekauskienės, neseniai grįžome iš įspūdingos žiniomis ir patirtimi kelionės. Ši kelionė - vienas iš projekto Erazmus+ programos etapų.

Rugsėjo mėnesį progimnazijos direktorė Vaiva Zubrickienė su NA Švietimo mainų paramos fondu pasirašė dotacijos sutartį pagal  Erazmus+ programą projekto „Pozityvaus ugdymo ir socio-emocinių įgūdžių stiprinimas sėkmingai mokinio branda“ veikloms įgyvendinti.

Mūsų progimnazijoje ypatingas dėmesys skiriamas socialinei emocinė gerovei, čia kuriama emociškai saugi aplinka vaikams, skatinami bendruomeniški santykiai, mokoma dirbti komandoje. 

To pasiekti yra neįmanoma, jei neieškai naujų galimybių, žinių ir nesieki tobulėti.

Išskirtinė mokykla Valensijoje, trečiame pagal dydį Ispanijos mieste.

Taigi, dešimties asmenų grupė: dvi mokytojos Beata ir Kristina, aštuoni įvairaus amžiaus Šaltinio progimnazijos moksleiviai, susikrovę lagaminus išskridome pasisemti įgūdžių į Valensiją. Tai trečias pagal dydį Ispanijos miestas, kuriame gyvena netoli milijono gyventojų.

Visos viešnagės metu, kiekvieną rytą, 8:15 val. mes pradėdavome įvairias veiklas su Valensijos mokiniais, mūsų bendraamžiais. Dienos buvo kupinos naujų patirčių ir įvairiausių emocijų.

Šiek tiek apie mokyklą, kurioje buvome svetingai sutikti. Įstaiga, kurioje mes lankėmės - išskirtinė. Joje mokosi vaikai ir jaunuoliai nuo 3 iki 20 metų. Tai didžiulis, šviesus ir erdvus trijų aukštų pastatas, su, kaip bebūtų keista, tik mažute kavinuke. Pasirodo, šioje mokykloje, vaikai turi 3 valandų pietų pertrauką, taip vadinamą, „siestą“. Ši pertrauka būna karščiausiu paros metu, nuo 11-14 val. Pamokos tęsiasi iki 17 val. Mums, lietuvaičiams, ši kelionė buvo „lengvas“ išbandymas karščiu. Tuo metu, kai mes lankėmės, dienos temperatūros vidurkis buvo apie 28 laipsnius šilumos.

Išmokta pamoka – ne tik mokėti klausytis, bet ir išgirsti

Savaitę laiko trukę užsiėmimai buvo labai įvairūs. Tačiau jų esmė – emocinių įgūdžių stiprinimas ir gebėjimas suprasti kitoje kultūroje augančius paauglius, taip plečiant savo akiratį. Ir žinote ką? Nėra didelio skirtumo, ar mes lietuvaičiai, ar mes ispanai, mūsų emocijos, elgesys – labai panašūs. Viena iš pagrindinių išmoktų taisyklių šios viešnagės metu– išmokti klausytis ir išgirsti, išmokti pajausti ir suprasti šalia esantį. Tai mes supratome per įvairius žaidimus, užduotis, pokalbius ir komandinį darbą. Buvo labai įdomu dirbti vienoje komandoje su ispanų mokiniais. Labai norėčiau pasidžiaugti, kad mūsų Šaltinio progimnazijos vaikų, vykusių į Valensiją, anglų kalbos žinios puikios, tad nebuvo jokių keblumų bendraujant svečioje šalyje.

Įspūdžiai – visam gyvenimui

Į Ispaniją vykome su lietuviškomis lauktuvėmis. Tačiau tai dar ne viskas, mus lydėjusios mokytojos, dar Lietuvoje pasirūpino nei kai kuriais ingredientais ir sugalvojo padaryti malonią staigmeną.  Spėkite kokį saldumyną, kurį mėgsta visi, gaminome Ispanijoje? Ogi „Tinginį“! Taigi vieną vakarą, visas mūsų būrys paskyrė šio saldumyno gaminimui. Ir žinokite „Tinginys“ mūsų naujiesiems draugams patiko!

Ne mažiau įspūdingai leidome laiką po pamokų. Gerai, būsiu sąžininga, labai intensyviai, bet kai yra tiek daug vietų, kurias norisi aplankyti ir negalėjo būti kitaip. Dėka mūsų energingų ir nepasiduodančių mokytojų, aplankėme labai daug lankytinų vietų: Mokslo muziejų, Jūros muziejų, Bioparką, Valensijos miesto įspūdingą centrą. Žinoma ir nuostabią Viduržemio jūrą.

Sakoma, kad kelionėje tikrą draugą pažinsi. Ir ši patarlė labai tinka mūsų būriui. Nors mokomės vienoje mokykloje, tačiau mūsų aštuonetukas tarpusavyje susipažino tik kelionės pradžioje. Ir ją atlaikė! Kartu gaminami pusryčiai, bendros veiklos, dienos nuovargis, smulkūs tarpusavio nesutarimai ir begalė įspūdžių mus visus suvienijo ir pavertė tikra komanda, su kuria galėtume keliauti dar toliau!

Ačiū Raseinių Šaltinio progimnazijai, mokytojoms Kristinai Vileišienei ir Beatai Vaicekauskienei už šią nuostabią galimybę pažinti save ir naują aplinką!

Greta Etnerytė, 6A klasės mokinė, dalyvavusi Erasmus+ projekte „Pozityvaus ugdymo ir socio-e mocinių įgūdžių stiprinimas sėkmingai mokinio brandai“

Autorius:
6A klasės mokinė

Nuotraukos:
socialinė pedagogė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas