Erasmus+ projektas Oostvaarders College, Almere, Olandijoje

Kovo 18-22 d.  šeši savivaldybės mokyklų mokytojai pagal programos Erasmus+ projektą lankėsi Oostvaarders College, Almere, Nyderlanduose.

Tikslas - darbo stebėjimo vizitas.

Susipažinome su Nyderlandų švietimo sistema, kaip tobulinami mokymo ir mokymosi procesai mokykloje.

Mokykloje mokosi apie 1500 mokinių ir dirba 120 mokytojų. Tai aukštesnių gebėjimų mokiniai. Stebėjome pamokas, diskutavome su mokiniais, mokytojais ir mokyklos administracijos vadovais. Supratome, kad didelis dėmesys skiriamas profiliavimui, pagalbai mokiniams. Be privalumų yra ir problemų- jos tokios pačios, kaip ir pas mus: pamokų lankomumas, elgesys, nesimokymas. Didelę atsakomybę dėl vaikų mokymosi prisiima tėvai. Jie tris kartus per mokslo metus privalo ateiti į susitikimus mokykloje. Jei to nepadaro, tada mentoriai vyksta į namus. Mokiniui be rimtos pateisinamos priežasties per metus praleidus 4 savaites pamokų, jo tėvams skiriama 75 Eur bauda už kiekvieną toliau praleistą dieną.  Nyderlandų mokyklose keturias savaites per metus organizuojami testiniai atsiskaitymai.  Visą savaitę mokiniai atlieka testus (vienas testas per dieną), pamokos tuo metu nevyksta. Metų pradžioje visi mokiniai atlieka testus ir nusistato lygį. Jei lygis yra žemesnis nei šalies - privalo lankyti papildomas pamokas.

Labai didelis dėmesys užsienio kalboms. Privaloma –anglų k. ir 2 pasirenkamos kalbos. Populiariausios yra ispanų, prancūzų ir vokiečių kalbos. Emigrantų vaikai vienerius metus mokosi tik olandų k, o vėliau ir kitus dalykus.

Mobiliųjų telefonų naudojimasis mokykloje yra draudžiamas, kaip ir visoje šalyje. Kiekvienas mokinys turi nešiojamąjį kompiuterį ( tėvai nuperka arba nuomojasi iš mokyklos).

Dėkojame Erasmus+ projekto organizatoriams už galimybę pamatyti, išgirsti ir pasisemti patirties. 

Autorius:
Linutė Žurkauskienė

Nuotraukos:
Linutė Žurkauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas