Kaip sėkmingai ir kokybiškai įgyvendinti atnaujintą katalikų tikybos ugdymo programą

„Humanitarinių ir socialinių mokslų galia slypi tame, kad jie suteikia mums galimybę apmąstyti, ką reiškia būti žmogumi, kokia visuomenė yra ir kokia ji turėtų būti“ (Kormakas Šinas)

Sausio 3 d. 95 Lietuvos mokyklose dirbantys dorinio ugdymo (tikybos) mokytojai buvome pakviesti į programą „Kaip sėkmingai ir kokybiškai įgyvendinti atnaujintą katalikų tikybos ugdymo programą“.

Atnaujintos bendrojo ugdymo programos bus pradėtos įgyvendinti 2023 m. rugsėjo 1 d. Keičiant ugdymo programas, siekiama gerinti bendrojo ugdymo kokybę, atsižvelgiant į naujausius mokslo pasiekimus, tarptautinių tyrimų ir nacionalinių pasiekimų patikrinimų rezultatus.

Kuo ši programa yra kitokia nei ta, kuria katalikų tikybos mokytojai vadovavosi iki šiol?

Naujumą padiktuoja pati programų atnaujinimo filosofija – atnaujintose programose siekiama per dalyką ugdyti kompetencijas. Kiekvieno dalyko turinys turi būti orientuotas į šešias – pažinimo, socialinę, emocinę ir sveikos gyvensenos, kūrybiškumo, pilietiškumo, kultūrinę ir komunikavimo – kompetencijas.

Dorinio ugdymo (katalikų tikybos) pamokose bus siekiama, kad mokinys suprastų įvairiomis formomis perteikiamą religinę ir etinę (moralinę) žinią, ją kritiškai vertintų, interpretuotų ir pats perduotų tinkamai argumentuodamas bei paaiškindamas. Taip ugdoma pažinimo kompetencija.

Pamokose bus naudojamos kalbinės ir vizualinės raiškos priemonės, sudaromos sąlygos kurti, interpretuoti, perduoti teologines-filosofines žinias, rasti informacijos įvairiuose informaciniuose šaltiniuose, ją patikrinti, skirti objektyvią informaciją nuo subjektyvios, etiškai naudotis socialine medija – taip ugdoma informacinė ir komunikacijos kompetencijos.                                                                                

Autorius:
Dorinio ugdymo (tikybos) mokytoja Regina Malinauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas