Mano pirmoji vaikystės knyga

Spalio mėnesio antrą ir trečią savaitę progimnazijos bibliotekoje vyko popietė ,,Mano pirmoji vaikystės  knyga“, kurioje dalyvavo pirmų klasių mokiniai, jų mokytojai, direktorės pavaduotoja ugdymui Jolanta Stankaitienė, aktyviausi mokyklos bibliotekos skaitytojai. Popietėje vaikystės skaitymo patirtimi dalindamasi pavaduotoja J. Stankaitienė, teigė, kad vaikystėje labai mėgo skaityti vaikišką žurnalą ,,Genį“, kiek vėliau, išmokusi dar geriau skaityti, namų palėpėje rado knygų, kurios atrodė labai įdomios. Viena iš jų buvo H. Bičer-Stou ,,Dėdės Tomo trobelė“, kita – vienos garsiausios pasaulio vaikų rašytojos A. Lindgren ,,Ronja plėšiko duktė“. Šios knygos ir jose aprašytos istorijos, ją labai sužavėjo.

Popietėje dalyvavo ir savo skaitymo patirtimi pasidalijo 2d klasės (2021-2022 m. m. 2d klasės mokiniai buvo daugiausiai mokyklos bibliotekoje skaitantys pirmokai) atstovai: Liepa Malinauskaitė, Pijus Verpetinskas. Liepos pirmoji savarankiškai perskaityta knyga buvo M. Bond ,,Meškiukas, vardu Pedingtonas“, o Pijaus – skiemenuotos pasakos vaikams, Pijus net vieną pasaką pasekė visiems.

3a klasės mokiniai nuotaikingai pristatė savo pirmąsias perskaitytas knygas. Aristėja Višniauskaitė papasakojo  apie E. Mieželaičio ,,Zuikis Puikį“, Elėja Valinčiūtė kalbėjo apie L. Žutautės  knygą ,,Kakė Makė ir supertėčio diena“, Luka Laurynė popietės dalyvius sudomino P. Villuveit knyga ,,Spinčius“, Adas Plučius pakvietė susipažinti su nuotaikingai V. V. Landsbergio aprašyta pelytės Zitos istorija, kurioje veikia neįprasti veikėjai,  tokie kaip, pelė Zita, tarakonas Dzioba, kurie drauge atlieka daugybę žygdarbių: išlaisvina Zitos tėvelius, nugali katiną Mickų ir svarbiausia – išgelbsti pasaulį nuo teroristų bombos.

3d klasės mokiniai: Ieva Janušaitytė, Monika Budzinauskaitė ir Emilis Globys – teigė, kad skaityti jiems patinka, nes tai yra įdomu, naudinga. Ieva, Monika ir Emilis papasakojo, kad prisimena savo pirmąsias savarankiškai perskaitytas pasakas, Ieva popietės dalyvius sudomino pasakos ,,Katinas ir peliukas“ epizodu.

4b klasės aktyviausi knygų mylėtojai: (2021-2022 m. m. 4b klasės mokiniai buvo daugiausiai mokyklos bibliotekoje skaitantys trečiokai) Rugilė Vaitkutė, Estela Šličkutė, Ignas Sebeckas, Justas Jocius  pristatė šiuo metu skaitomas knygas, kvietė pirmokus kuo greičiau išmokti skaityti, nes skaitymas, anot ketvirtokų, pats šauniausias laisvalaikio leidimo būdas, kai gali išmokti naujų žodžių, geriau pažinti save ir tave supantį pasaulį, net susirasti naujų draugų. Justo klasės draugai dar pridūrė, kad Justas yra  ,,išprotėjęs“ dėl skaitymo, skaito mokykloje per pertraukas, valgydamas, mokydamasis – visur ir visada.

4d klasės mokiniai Izabelė Mockevičiūtė, Lukas Bužinskas mėgsta skaityti knygas apie gyvūnus. Izabelė pasakojo, kad skaitydama įsivaizduoja  įvykius, pati tampa vienu ar kitu veikėju, pyksta, jei kas sutrukdo skaityti.

Pirmokų mokytojos R. Simonavičienė, G. Matusevičienė vaikystėje taip pat mėgo skaityti pasakas. Mokytoja Giedrė prisiminė, kad pirmoji jos savarankiškai perskaityta pasaka buvo apie tris lokius, o mokytojos Renatos – pasaka ,,Vilkas ir ožiukai“. 1c klasės mokytoja R. Kalpokienė teigė, kad jos pirma savarankiškai perskaityta knyga buvo eiliuota V. Nemunėlio pasaka ,,Meškiukas Rudnosiukas“. Mokytojas Ž. Kapočius vaikystėje skaitė eilėraščius, o geriausiai iš vaikystės knygų pamena knygą ,,Kas čia žiūri?“

,,Augau apsupta daugybe knygų, mano mama lietuvių kalbos mokytoja, todėl mūsų namuose knygų gausu, mama man padėdavo išsirinkti knygas“ – taip savo pasakojimą pradėjo mokyklos bibliotekininkė. Pačios pirmosios savarankiškai perskaitytos buvo pasakos ,,Dangus griūva“, ,,Raudonkepuraitė“, kiek vėliau J. Marcinkevičiaus eiliuotos poemos ,,Voro vestuvės“, ,,Grybų karas“, O. Preuslerio ,,Plėšikas Hocenplocas“, pati įdomiausia, šauniausia vaikystėje bibliotekininkės perskaityta knyga – A. Lindgren ,,Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“. Ją skaitydavo vakarais, todėl miegodama daug juokdavosi.

Išklausę vyresniųjų popietės dalyvių skaitymo patirčių, mažieji popietės dalyviai kūrė savo ir savo klasės pirmosios knygos viršelį. Kokius knygų viršelius sukūrė pirmokai, galite pamatyti atėję į mokyklos biblioteką. Kviečiame!

 

Autorius:
Bibliotekininkė Vilma Gricienė

Nuotraukos:
Bibliotekininkė Vilma Gricienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas